vineri, 27 martie 2009

YouTube blocat in China



Avand ca precedent cazul catorva site-uri foarte cunoscute, blocate in luna Ianuarie in China din cauza protestelor de masa ale tibetanilor împotriva regimului chinez, blocajul s-a repetat in luna martie, iar acum Partidul Comunist a hotarat sa interzica accesul la YouTube, incepand cu luni, 23 martie, datorita posibilelor critici fata de partid. Incepand de luni in Tibet si imprejurimi calugarii budisti demonstreaza cu ocazia implinirii a 49 de ani de la plecarea fortata a lui Dalai Lama in exil.

Qin Gang, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez a declarat ca “mediul online din China este destul de deschis, dar are nevoie de reglementari pentru a preveni raspandirea informatiilor cu potential negativ si pentru a psstra securitatea nationala a statului”, fapt observat la cele peste 100 de milioane de bloguri si cei 300 de milioane de utilizatori de internet in China.

Aceste masuri vin in urma a catorva zile in care imaginile difuzate de televiziunea chineza prezentau tibetani ce atacau masinile de politie ori buticurile detinute de chinezi. In prezent nici un jurnalist nu poate patrunde in Tibet, singurii prezenti fiind doar cei care au patruns cu un permis special si asta inaintea evenimentelor violente.

Cu toate acestea, Google a declarat ca nu conoaste motivul pentru care in China a fost blocat accesul la YouTube, dar incearca sa remedieze situatia.

Niciun comentariu: